Franchising-yrittäjyyden plussat ja miinukset

Franchising-yrittäjyyden suosio on ollut kasvussa ja se voikin tarjota hyvän tavan aloittaa yritystoiminta ilman aiempaa kokemusta. Vaikka franchising-yrittäjä on yrittäjä siinä missä muutkin, tuo tämä järjestely kuitenkin tiettyjä eroavaisuuksia ja omia piirteitä yrittämiseen, jotka kannattaa ymmärtää ennen toiminnan aloittamista.

Mikä on franchising-yrittäjä?

Franchisingilla tarkoitetaan ketjuyrittämistä, joka on yksi yrittämisen muodoista. Franchising-yrittäjä saa emoyhtiöltä käyttöön valmiin liiketoiminnan konseptin maksua vastaan. Franchising-yrittäjä saa siis ketjulta valmiin paketin yrittämiseen.

Franchising-yrittäjyyden plussat

Franchising yrittäjyys on helppo tapa aloittaa yrittäminen, sillä liiketoimintamallia ei tarvitse itse miettiä. Liiketoimintamalli on jo todettu toimivaksi jonkun muun toimesta, eli voit itse aloittaa suhteellisen pienillä riskeillä.

Ketju myös antaa yleensä sopimuskumppaneilleen alkukoulutuksen, jolla he varmistavat liiketoimintakonseptin jatkuvuuden. Tämä tarjoaa yrittäjälle hyvän perehdytyksen toimintaan. 

Franchisingilla saat myös valmiin brändin, jolla on valmis asiakaskunta. Voit käytännössä heti alusta alkaen tehdä hyvää tulosta. Hyödyt myös ketjutasoisesta markkinoinnista omassa toiminnassasi käyttämättä tähän omaa budjettiasi.

Hyvä franchising-yritys antaa myös yrittäjilleen jatkuvaa tukea ja apua. Sinun menestys on myös heidän menestystä, eli tämä on molempien etu.

Franchising-yrittäjyyden miinukset

Valmiin paketin kääntöpuoli on se, että sinulla on “tavallista” yrittäjää vähemmän vapautta tehdä itse kaikkia valintoja ja päätöksiä.  Ketju voi myös tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat liiketoimintaasi antamatta sinulle päätösvaltaa näissä. Vapaudet omassa toiminassa ovat myös ketjukohtaisia, ja nämä kannattaakin selvittää ennen aloittamista.

Siitä mitä ketju sinulle tarjoaa, tulee sinun heille maksaa. Tämä tarkoittaa, että tarvitset joko pääomaa tai lainaa sen aloituskustannusten hoitamiseen. Toki tätä vaaditaan usein ihan uuttakin yritystä perustaessa.

Vaikka franchisingissa menet valmiisen menestyvään liiketotimintamalliin, myös siihen liittyy omat riskit. Erityisesti kannattaa huomioida, että sopimus on yleensä sitova tietyksi ajaksi eli päätöksestä kannattaa olla varma.

Miten tunnistaa laadukas franchising ketju?

Tärkeintä ennen franchising-yrittäjäksi alkamista on, että olet perehtynyt ketjuun kunnolla ja ymmärrät tarkalleen mitä sopimuksessa saat ja mistä itse maksat. Franchising-ketjun toimintaan tulee perehtyä huolellisesti. Jos mahdollista, kannattaa myös keskustella ketjun muiden yrittäjien kanssa heidän kokemuksistaan.

Virtual Pro Team on erikoistunut auttamaan yrityksiä kasvuun franchising mallin avulla. Kahdenkymmenen vuoden aikana heillä on kokemusta yli 350 yrittäjärekrytoinnista. Virtual Pro Teamin hallituksen puheenjohtaja Eva Brchisky (kuvassa) kertoo; ”Kolme tärkeintä asiaa onnistuneelle kasvulle on toimiva liiketoimintakonsepti, laadukas franchising-ketjujohtaminen ja onnistunut yrittäjärekrytointi. Jos franchising-ketju on hyvin hoidettu, se tuottaa ja siitä saatava mielikuva on myönteinen, niin silloin on myös helpompi saada uusia yrittäjiä mukaan”. Nämä samat kohdat kannattaa franchising-ketjua etsivän yrittäjän pitää mielessä.

Tarkat toimintatavat toiminnan aloittamisessa ovat aina tapauskohtaisia ketjusta riippuen. Erityisesti sopimusehdot tuleekin ymmärtää hyvin tarkkaan ennen aloittamista.

Yrityksen perustaminen

Myös franchising-yrittäjän tulee perustaa oma yritys ennen yhteistyön aloittamista. Perehdy täällä yrityksen perustamiseen tarkemmin.

Yrityksen perustat helposti osoitteessa www.ilona.works ilmaisen palvelun kautta, joka ohjaa koko perustamisprosessin läpi.